Kyselina askorbová 500 g
Kyselina askorbová 500 g
4,13

Kyselina askorbová 500 g

Kyselina askorbová, známa aj ako vitamín C (kyselina L-askorbová), je vo vode rozpustný vitamín s antioxidačnými vlastnosťami. Vitamín C sa v tele neukladá a je potrebné ho neustále dopĺňať.


Kyselina askorbová sa vyskytuje v dvoch formách, D- a L-askorbovej. Z nich len kyselinu L-askorbovú môže ľudské telo využiť ako vitamín, kyselina D-askorbová je síce neškodná, ale ako vitamín je nepoužiteľná a nemôže sa predávať ako vitamín.  Pred kúpou kyseliny askorbovej sa uistite, o aký typ ide. Kyselina askorbová Kyselina L-askorbová, známa aj ako vitamín C, predávaná v našom internetovom obchode!

4,13
Bonusové body: 0,08 €
Podrobnosti

Popis



Na začiatku 16. storočia už bola objavená choroba zvaná skorbut, ktorá sa liečila ako choroba z nedostatku. Zistilo sa, že strava bohatá na ovocie počas dlhých plavieb pomáha predchádzať skorbutu. V roku 1912 vedecké experimenty dokázali, že skorbut je skutočne choroba z nedostatku, a v roku 1920 bola objavená živná zložka, ktorej nedostatok spôsobuje ochorenie, vtedy známa ako kyselina hexurónová, organická kyselina dnes známa ako vitamín C. V roku 1937 získali Norman Haworth a Paul Karrer Nobelovu cenu za chémiu za prácu o štruktúre kyseliny askorbovej, Albert Szent-Györgyi dostal Nobelovu cenu za medicínu za objav biologických účinkov vitamínu C..



Priaznivý účinok



Kyselina askorbová (vitamín C) pôsobí ako veľmi silný antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály. Voľné radikály vznikajú v tele najmä v dôsledku nesprávnej stravy, fajčenia a znečistenia, kde poškodzujú organizmus a prispievajú k vzniku rakoviny, cukrovky, artritídy a rôznych srdcových ochorení. Vysoký príjem kyseliny askorbovej pomáha budovať odolnosť organizmu voči chorobám, takže sa možno vyhnúť nežiaducim ochoreniam.



Kyselina askorbová sa podieľa aj na správnej tvorbe kolagénu v tele. Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v koži, cievach a spojivových tkanivách. Pomáha udržiavať mladistvú a pružnú pokožku, prospieva zdraviu kostí a zubov, podporuje hojenie rán.



Odporúčané použitie kyseliny askorbovej



Podľa nových odporúčaní by sa na udržanie zdravia malo denne skonzumovať 1000-1500 mg vitamínu C. Tú pokrýva najmä surové ovocie a zelenina a výživové doplnky. Aby sa predišlo ochoreniu, minimálny odporúčaný denný príjem kyseliny askorbovej je 90 mg pre mužov a 75 mg pre ženy. Denné odporúčané množstvo je vyššie pre tehotné a dojčiace ženy a fajčiarov. Kyselina askorbová je citlivá na teplo, a preto by sa nemala používať v potravinách s vysokou teplotou. Odporúča sa zmiešať s vlažným čajom alebo limonádou.




Čistá hmotnosť: 500 g

Zloženie: kyselina askorbová (kyselina askorbová L)

Krajina pôvodu: -


Priemerná výživová hdnota vo výrobku hmotnosťou 100 g:

- Energetická hodnota: - kJ / - kcal
- Tuky: - g
- z toho nasýtené mastné kyseliny: - g
- Sacharidy: - g
- z toho cukor: - g
- Bielkoviny (protein): - g
- Vlákniny: - g
- Soľ - g

Údaje parametrov pod nahrávaním!
Csomagajánlatok
Podobné výrobky