Popis
Na začiatku 16. storočia už bola objavená choroba zvaná skorbut, ktorá sa liečila ako choroba z nedostatku. Zistilo sa, že strava bohatá na ovocie počas dlhých plavieb pomáha predchádzať skorbutu. V roku 1912 vedecké experimenty dokázali, že skorbut je skutočne choroba z nedostatku, a v roku 1920 bola objavená živná zložka, ktorej nedostatok spôsobuje ochorenie, vtedy známa ako kyselina hexurónová, organická kyselina dnes známa ako vitamín C. V roku 1937 získali Norman Haworth a Paul Karrer Nobelovu cenu za chémiu za prácu o štruktúre kyseliny askorbovej, Albert Szent-Györgyi dostal Nobelovu cenu za medicínu za objav biologických účinkov vitamínu C..
Priaznivý účinok
Kyselina askorbová (vitamín C) pôsobí ako veľmi silný antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály. Voľné radikály vznikajú v tele najmä v dôsledku nesprávnej stravy, fajčenia a znečistenia, kde poškodzujú organizmus a prispievajú k vzniku rakoviny, cukrovky, artritídy a rôznych srdcových ochorení. Vysoký príjem kyseliny askorbovej pomáha budovať odolnosť organizmu voči chorobám, takže sa možno vyhnúť nežiaducim ochoreniam.
Kyselina askorbová sa podieľa aj na správnej tvorbe kolagénu v tele. Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v koži, cievach a spojivových tkanivách. Pomáha udržiavať mladistvú a pružnú pokožku, prospieva zdraviu kostí a zubov, podporuje hojenie rán.
Odporúčané použitie kyseliny askorbovej
Podľa nových odporúčaní by sa na udržanie zdravia malo denne skonzumovať 1000-1500 mg vitamínu C. Tú pokrýva najmä surové ovocie a zelenina a výživové doplnky. Aby sa predišlo ochoreniu, minimálny odporúčaný denný príjem kyseliny askorbovej je 90 mg pre mužov a 75 mg pre ženy. Denné odporúčané množstvo je vyššie pre tehotné a dojčiace ženy a fajčiarov. Kyselina askorbová je citlivá na teplo, a preto by sa nemala používať v potravinách s vysokou teplotou. Odporúča sa zmiešať s vlažným čajom alebo limonádou.
Čistá hmotnosť: 500 g
Zloženie: kyselina askorbová (kyselina askorbová L)
Krajina pôvodu: -
Priemerná výživová hdnota vo výrobku hmotnosťou 100 g:
- Energetická hodnota: - kJ / - kcal
- Tuky: - g
- z toho nasýtené mastné kyseliny: - g
- Sacharidy: - g
- z toho cukor: - g
- Bielkoviny (protein): - g
- Vlákniny: - g
- Soľ - g
Údaje parametrov pod nahrávaním!